Kaks erineva juhtimisstiiliga IT-juhti

 Steve Jobs


Tõenäoliselt oleme kõik näinud Steve  Jobsist mõnda filmi, lugenud raamatut või oleme vähemalt lugenud mõnda artiklit. Steve Jobs võib olla üks kõige tuntum nimi tervel IT maastikul. Temaga konkureerida võivad ainult Bill Gates või Elon Musk(tema valdkond on muidugi kõvasti laiem, kui ainult IT). 

Steve jobs oli juhtimisstiililt autokraat või siis tänapäevasema sõnaga nimetada diktaator.  Ta oli suure visiooniga mees, kes pidas iga väikest detaili väga tähtsaks.  Ta tegi kindlaks, et temaga alluvuses töötavad inimesed on temaga sarnase maailmavaatega. Lollid küsimused ja vead oli tema jaoks vastuvõetamatud ning väiksemgi eksimus või lõppeda töötajate jaoks sõimuga. Kui jätta kõrvale üleolev käitumine alluvatega, siis on autokraatial ka suur eelis teiste juhtimisstiilide ees. Autokraatias saavad otsused tehtud kiirelt ja konkreetselt, sest ei ole vaja oodata grupi konsensust. Peale visiooni suuresti Jobsi edukus pärines ka võimest oma töötajaid kui-ka kliente inspireerida.


Tim Cook


Nii üllatav, kui see ka pole, siis liider, kelle juhtimisstiil on kardinaalselt erinev Steve jobis omast, on just Apple-i järgmine juht. Tim Cooki juhtimisstiili peetakse demokraatlikuks ja suhtlevaks. Erinevalt Steve Jobsist peab Tim Cook lugu oma töötajatest, on lugupidav ning kuulab ära, mida on inimestel öelda. Erinevalt autokraatiast üritab ta just rakendada demokraatiat ning luua konsensust töötajate vahel. Nagu ka varem mainitud, siis demokraatia miinuseks on otsuste aeglane langetamine, mis teeb pidurdab ka vähesel määral innovatsiooni. Samas ongi Apple suurusele firmale vaja stabiilsust ja head mainet. Erinevalt Steve Jobsist on Tim Cook tuntud oma rahuliku temperamendi ja viisaka kõnemaneeri eest.

Usun, et mõlemad juhid on oma positsioonis ajal. Apple vajas Steve Jobsi sugust diktaatorlikku otsustamisega juhtimismehhanismi, et kiiret innovatsiooni läbi suruda ja saavutada selline turupositsioon nagu neil praegu on. See mida Apple praegu vajab on aga Tim Cooki moodi juht, kes loob firmale head mainet ja suhtub lugupidavalt inimestesse enda ümber.



Viited:

1. https://www.thestrategywatch.com/leadership-qualities-skills-style-tim-cook/

2. https://www.investopedia.com/ask/answers/032515/what-tim-cooks-managerial-style.asp

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Negatiivne ja positiivne näide kasutusmugavusest

Agiilse meetodi ja Freemium ärimudeli näited