Traditsioonilised uudised vs sotsiaalmeedia uudistevoog



Kui kunagi peamised uudisteallikad olid ajalehed, ajakirjad, uudised televisioonist, siis tänapäeval saavad paljud inimesed oma uudised just sotsiaalmeediast. Kui sotsiaameedia ajastu algas lihtsalt sõprade vahelisest suhtlusest ja piltide jagamisest, siis on tänaseks päevaks saanud sotsiaalmeediast massiline propaganda ja mõjustamisvahend.

Alustaks sellest, et mis on positiivset sotsiaalmeediast saadavatest uudistest ja neid on mitmeid. Läbi sotsiaalmeedia liiguvad uudised kiiresti ning maailma asjadega kursis olemine on momentaalne. Sotsiaalmeedia uudistevoog ei läbi suurte meediakorporatsioonide filtreid, mis suurendab sõnavabadust ja annab väikestele tegijatele ka sõna. Sotsiaalmeedia uudistevoogu saab lisada igaüks täpselt seda, mis talle huvi pakub ning leiab igale maitsele oma niši kanal. Algoritmid teevad elu väga mugavaks, mis omakorda soovitavad sarnaseid algoritme, mille peale clickida ja mida jälgima hakata.

Peab rääkima aga ka sotsiaalmeedia uudistevoo negatiivsetest aspektidest. Esimeseks tooks välja selle, et enamasti sotsiaalmeedias liikuvad uudised on pinnapealsed ja lühikesed artiklid, mille tõttu inimeste ajud harjuvad ära lühikese fokusseerimisajaga, mis teeb haiget keskendumisvõimele. Lühike artikkel aga tähendab ka reeglina faktide vähesust, mis vähendab uudise kvaliteeti märgatavalt. Üheks kõige negatiivsemaks aspektiks aga pean seda, et algoritmid soovitavad inimestele täpselt nende enda maailmavaate järgi informatsiooni, ükskõik, kui äärmuslik see ka ei oleks. Inimesi on maailmas 7.8 miljardit ning igasugusele mõtlemisele, ükskõik, kui äärmuslik või väär see ka ei oleks, leidub hulk mõttekaaslasi. Algoritmide tulemusel aga jäävad inimesed kinni ainult oma mõttemalli ning välistavad igasuguse teise arvamuse. Selle tulemust on näha kõige värvikamalt Usa-s, kus inimesed jagunevad kahte leeri aga ka Eestis ja mujal maailmas.  Siinjuures peaks ka ära mainima, et ei usu, et arendajad ja sotsiaalmeedia platvormid on meelega maailma konfliktsemaks muutnud vaid eesmärk oli pakkuda inimestele seda, mida and tahavad.

Olen enda arvates olnud alati sõnavabaduse pooldaja, kuid sotsiaalmeedias ringi liikuvad vandenõuteooriad ja tühjad arvamused on mind mingil määral regulatsioone toetama pannud, millega juba sotsiaalmeediaplatvormid ja erinevad riiklikud organisatsioonid tegelevad.

Kokkuvõtteks tahaks öelda, et traditsioonilise meedia hulgas liigub samamoodi palju valeinfot ja propagandat aga suurte meedia ettevõtete tausta, poliitilist vaadet ja stiimuleid on tunduvalt lihtsam järgi kontrollida, kui kõike, mis liigub sotsiaalmeedias. Ma ei ole resoluutsel arvamusel, et kõik sotsiaalmeedias liikuvad uudised on kehvad. Arvan, et ka selles keskkonnas liigub väga head ajakirjandust. Lihtsalt selle filtreerimine on väga raske.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Negatiivne ja positiivne näide kasutusmugavusest

Agiilse meetodi ja Freemium ärimudeli näited