Kuidas olla häkker

 
Eric s.Raymond document “Hacker-HOWTO” on põhjalik. Esmalt seda lugedes jääb mulje, et häkkeriks saada on võimatu, sest dokumendis on kirjeldatud nii suur hulk oskuseid ja omadusi, mida häkker peaks õppima ja arendama. Lisan siia oma kokkuvõtte ja arvamuse dokumendist.

Esimene peatükk dokumendist keskendub häkkeri suhtumisele. Häkker peaks olema inimene, kes soovib lahendada probleeme ning probleemide lahendamisele tuleb vaadata positiivse nurga alt ehk on hea, et on nii palju probleeme, mida lahendada. Isiklikult pean aga häkkeri suhtumise juures kõige tähtsamaks punktiks vabadust ja õiglusetunnet. Juba lapsest peale olen ette kujutanud häkkerit vabadusevõitlejana, kes läbi arvutiekraani võitleb autoritaarsuse ja kurjuse vastu. See punkt dokumendis lühtib minu varasema arusaamaga sellest, kes on häkker.

Teise suure peatükina on välja toodud häkkeri põhioskused ehk mida peaks häkker oskama. Olen suurema osa jutuga nõus, et häkker peaks oskama HTML-i ning paari tähtsamat programmeerimiskeelt süvitsi ka ilma ühegi raamistikuta. Minu arvamus autoriga läheb lahku selle koha pealt, et üks häkker peaks oskama nii palju erinevaid programmeerimiskeeli nagu dokumendis on kirjeldatud. Olen natuke nõus selle aspektiga, et erinevat stiili programmeerimiskeeled lisavad silmaringi ning oled parem probleemide lahendaja tänu nendele. Samas usun ka, et suure hulga programmeerimiskeelte õppimine on aeganõudev protsess, mille arvelt produktiivsus kannatab. Arvan, et inimene, kes teab süvitsi paari programmeerimiskeelt, võib olla tunduvalt produktiivsem ning väärib ka häkkeri nime.

Kolmas peatükk räägib staatusest häkkeriukultuuris. Fakt, et inimesed on nõus oma reputatsiooni vastu tööd tegema ja maailma parandama lisab mulle optimismi inimkonna suunas.

Viimane punkt dokumendis räägib stiilipunktidest ehk omadustest ja oskustest, mida häkker võiks arendada aga ei pea. Toon välja mõned, mida pean isegi tähtsaks. Välja on toodud punkt, et häkker võiks lugeda ulme kijrandust, millega ma pean täielikult nõustuma. Huvi tuleviku ja selle arendamise vastu peab olema pidev, et häkkerlusega tegeleda ja motivatsiooni üleval hoida. Usun, et ka suur osa huvist tehnoloogia vastu pärineb just nimelt ulme kirjandusest. Välja on toodud selles peatükis ka võitluskunstide praktiseerimine, mis suurendab distsipliini, lõdvestunud olekut ja valmisoleku seisundit, mida saab edasi kanda ka häkkeri töösse. Kuna inimene on loodud oma keha liigutama, siis minu arvamusel on kriitilisuse tähtusega ka häkkeril seda teha. Vastasel juhtul kuhjub suur hulk negatiivset energiat häkkeri mõistusesse ja kehasse, mis pärsib loovust.

Kokkuvõtteks ütlen, et peale dokumendi läbi lugemist ja seedimist olid enamus nõudmised väga mõistlikud ja arusaadavad  . Natuke skeptiline olen selle koha pealt, et kas just nii palju punkte peab olema t.äidetud, et olla häkker. Aga eks palju sellest oligi soovituslik ja kirjeldatud oli dokumendis perfektset häkkerit.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Negatiivne ja positiivne näide kasutusmugavusest

Agiilse meetodi ja Freemium ärimudeli näited