Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"?

Esimene asi, mis mul seostub sõnaga professionaal on läbi leierdatud Malcolm Gladwelli idee, et inimene peab sisse panema umbes 10 000 tundi, et saada oma ala tõsiseks asjatundjaks. Sellel teoorial on palju kriitikuid ning ilmselgelt ei saa seda võtta sõna sõnalt, sest faktoreid selle 10 000 tunni kõrval on palju. Tooks välja inimese geneetika, huvi asja vastu, mentorlus, tööeetika jne. Aga esimesena professionaaliks toomise punktiks toongi välja selle, et inimene peab suure osa oma ärkvel oleku tundidest selle erialaga tegelemiseks panema. Professionaali staatuse saavutamiseks ei piisa aga üksi sellest. Ka käsitööline võib kirjutada 10 000 tundi sama koodi ja mitte midagi väga uut asja käigus õppida.

Teiseks oluliseks punktiks pean ma ka aga kirge, mis peab teekonna jooksul tekkima, sest suure osa oma elust millegi alla kulutamine, mis naudingut ei paku on valem õnnetuseks. Kirg ei pea minu hinnangul olema kohe asjaga alustades, vaid suureneb ajaga, kui suurenevad oskused. Just programmeerimise juures arvan, et see vastab väga tõele, sest programmeerimisega alustane on väga raske. Kui aga sinna alla juba 100 tundi oma aega kulutada, siis hakkab asi aina rohkem huvi pakkuma ning areneb vaikselt kireks. Kui aga seda kirge ei tekigi, siis tasub mõelda, et kas asi on seda väärt.

Suureks erinevuseks just käsitöölise ja professionaali vahele jääb minu hinnangul pidev juurde õppimine ja hea tööeetika. Professionaal on eluskestvas õppes, eriti tehnoloogia sektoris. Läbi elu tallletub professionaalile mingi õppimisharjumus, mida ta läbi elu juurutab, et hoida ennast pidevalt uue infoga kursis. Õppimise juures mängib ka minu hinnangul rolli geneetika. Kõrgema lõppimisvõimega inimene pean vähem aega kulutama sama materjali omandamiseks. siit ka üks vastulause Malcolm Gladwelli 10 000 tunni reeglile. Käsitööline seevastu aga õpib midagi ära, et saada tööle ning lõpetab õppimise.

Viimaseks, kuid mitte vähemtähtsaks punktiks toon suhtlusoskuse. IT-inimeste sotsiaalsed oskused on alati olnud kurikuulsad. Õnneks tänaseks päevaks on IT inimeste maine muutumas. Suhtlemisoskused ja oskus informatsiooni vahetada on tänapäeva hiigelkorporatsioonides kriitilise tähtsusega. Suhtlusoskuste all mainiks ka ära, et keelekasutus nii kõnes kui-ka kirjas võiks jääda ametlikuks. Hea suhtlusoskuse puhul on võimalik õppida kõvasti mõne mentori pealt või olla ise mentori rollis. Mõlemal juhul on õppimise potentsiaal suur. Samas ei tohiks asi minu arvamusel muutuda liiga ametlikuks, sest see tekitab minu hinnangul inimestele liigset stressi. 

Esialnge küsimus aga oli, et Milline omadus võiks kõige enam eristada "proffi" sama eriala "käsitöölisest"? Sellele küsimusele vastan ma kindlalt, et selleks on kulutatud aeg uute oskuste õppimiseks eriala kontekstis. Ükskõik kuidas kombineerida ülejäänud omadusi, siis ilma kulutatud ajata uute oskuste õppimiseks ei saa inimene professionaal olla. Käsitööliseks õppimine võtab tunduvalt vähem aega.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Negatiivne ja positiivne näide kasutusmugavusest

Agiilse meetodi ja Freemium ärimudeli näited