Negatiivne ja positiivne näide kasutusmugavusest

Kasutumugavus tähendab laiemas mõistes millegi kasutuslihtsust ja -meeldivust ning selle kasutamaõppimise kergust. Taanlane Jakob nielsen on sõnastanud kasutusmugavuse 5 komponenti järgnevalt:

  • õpitavus - kui kiiresti saab kasutaja objekti esmakordsel kasutamisel selgeks peamised funktsioonid?
  • tõhusus - kui kiiresti saab kasutaja vajalikud toimingud tehtud, kui objekti kasutamine on selgeks õpitud?
  • meeldejäävus - kui kiiresti suudab kasutaja vajalikud oskused meelde tuletada, kui mõnda aega ei ole objekti kasutatud?
  • vead (tegelikult veakindlus) - kui palju kasutaja objekti kasutamisel vigu teeb, kui tõsised need on ja kui raske on neid parandada?
  • rahulolu - kui meeldiv on kasutuskogemus?

Kehv kasutusmugavuse näide

Mäletan lapsepõlvest väga värvilisi ja segaseid internetilehekülgi. Tänasel päeval aga pean tunnistama, et enamus leheküljed, mida ma külastan on mugavad kasutada ja kiiresti arusaadavad. Kuna tänapäevast kehva UI näidet kohe peast ei osanud öelda, siis uurisin natukene internetis kehvade UI-de kohta. Enamus listides esimeselt kohalt leidsin ühe ja sama veebilehe, milleks on https://www.arngren.net/ .  Lehekülg on segane ja täis suvaliselt paigutatud objekte. Kui kuhugi vajutada, siis suunatakse inimene järgmisele leheküljele, kus jälle suur hulk objekte korralagedus. Kokkuvõtlikult võib öelda, et veebileht eirab peaaegu kõiki kasutusmugavuse reegleid ning selle vaatamine riivab silma. Samas on lehekülg nii kehva UI-ga ja seda on jagatud paljudes erinevates artiklites kehva UI näitena. Täitsa võimalik, et see kehv UI ongi turundustrikk, sest kajastust on veebileht tänu sellele kõvasti saanud.


Hea kasutusmugavuse näide

Hea UI näiteid on täis terve internet aga mõtlesin tuua mõne lihtsa näite oma igapäevaelust. Igapäevaselt ma loen uudiseid https://www.err.ee/ veebilehelt ning arvan, et sellel on suhteliselt hea kasutusmugavus võrreldes teiste uudistelehekülgedega. Paljude uudisteportaalidega on probleemiks minu hinnangul just see, kui palju informatsiooni on üritatud pressida leheküljele. Err-i lehel aga ei ole sellega üle pingutatud. Samamoodi on lehekülg vähe pilku püüdvates toonides ning puuduvad pealetükkivad reklaamid.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Agiilse meetodi ja Freemium ärimudeli näited